Strict Standards: Declaration of ezSQL_mysql::query() should be compatible with ezSQLcore::query() in /chroot/home/testsine/ugyesleszek.hu/html/ez_sql_mysql.php on line 263

Strict Standards: Declaration of ezSQL_mysql::escape() should be compatible with ezSQLcore::escape() in /chroot/home/testsine/ugyesleszek.hu/html/ez_sql_mysql.php on line 263
Sikkasztás a bírói gyakorlat szerint | Ügyesleszek.hu

Jogi ügyek, rendőrség, biztosítás, bíróság? Ne hagyja hogy átverjék vagy félrevezessék!

   >    = 289.61 HUF

Sikkasztás a bírói gyakorlat szerint

K. Elemér (tanú) egy hitelintézettől vett fel autóhitelt majd fizette is a részleteket, azonban egy év eltelte után anyagi gondokkal küszködött és megbeszélte egyik rokonával, hogy odaadja neki az autót és fizesse tovább ő a hitelt. Megbeszélték, hogy néhány hónap múlva a hitel átvállalással kapcsolatos ügyintézést is elrendezik. Ez a rokon lett a későbbiek folyamán az ügy vádlottja. A vádlott használta az autót, de azonban a hitelt nem fizette és bank felszólította K. Elemért, hogy adja le az autót. Ennek azonban nem tudott eleget tenni, mivel nem volt a birtokában a jármű. K. Elemér megkereste a vádlottat, hogy miért nem fizeti az autót és, hogy a bank lefoglalta így be kell szolgáltatni.

A vádlott nem tudott az eljárás folyamán magyarázatot adni, hogy miért nem fizette a jármű törlesztő részletét, az azonban kiderült, hogy ekkor már nem volt a birtokában az autó. Elmondta, hogy ő is kölcsönadta egy KICSI nevezetű gyerekkori barátjának, akitől viszont az autót ellopták. Annak ellenére, hogy KICSI becenevű ember a vádlott gyermekkori ismerőse több információt nem tud róla.

A járművet a rendőrség egy közúti igazoltatás során megtalálta és lefoglalta. A közúti igazoltatás során a rendőrség előállította a jármű vezetőjét aki egy autószerelő cég alkalmazottja.

A K. Elemér tanú és a vádlott vallomása egymással megegyezett a lényeges dolgokban.

A bíróság tanúként hallgatta meg a jármű igazoltatásakor előállított F. Sándort, aki egy autószerelő cég alkalmazottjaként vezette a járművet. Elmondása szerint a jármű szervizelés céljából került a cégükhöz és egyik telephelyükből került átszállításra a másik telephelyükre. Részletes leírást adott arról a személyről, aki a járművet hozzájuk bevitte, azonban a nyomozás e személy felkutatása tekintetében nem vezetett eredményre.

Az ügyészség sikkasztás büntette miatt emelt vádat és a vádat a bíróságon lefolytatott bizonyítási eljárást követően is fenntartotta. Indítványozta, hogy a bíróság a vádlott bűnösségét állapítsa meg és szabjon ki az elkövetett cselekmény miatt közmunkát.

A bíróság a vádat megalapozottnak találta és megállapította, hogy a vádlott a terhére rót bűncselekményt elkövette ezért őt főbüntetésként 50 nap közérdekű munkára ítélte. A rövid indoklás szerint a vádlott más tulajdonában lévő járművel sajátjaként rendelkezett, így elkövette a sikkasztás bűntettét.A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű és a bűncselekményt felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el. Enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a bűncselekmény elkövetését elismerte, két kiskorú gyermeke van és az elkövetés óta eltelt idő múlását.

Az ügyész elfogadta az elsőfokú ítéletet, ahogy a vádlott sem fellebbezett ellene.

A sikkasztás jogszabálya:

317. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a sikkasztást kisebb értékre vagy a szabálysértési értékre elkövetett sikkasztást
a) bűnszövetségben,
b) közveszély színhelyén,
c) üzletszerűen,
d)
követik el.
(3)
(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a sikkasztást nagyobb értékre,
b) kisebb értékre elkövetett sikkasztást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon,
c) a sikkasztást kulturális javak körébe tartozó tárgyra
követik el.
(5) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a sikkasztást jelentős értékre,
b) a nagyobb értékre elkövetett sikkasztást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon
követik el.
(6) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a sikkasztást különösen nagy értékre,
b) a jelentős értékre elkövetett sikkasztást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon
követik el.
(7) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a sikkasztást különösen jelentős értékre,
b) a különösen nagy értékre elkövetett sikkasztást a (2) bekezdés a)-c) pontjában meghatározott módon
követik el.

www.ugyesleszek.hu / Bíróság
Szoftver: Webangyal.hu - 2009-2017 - Szerkesztő: szerk@ugyesleszek.hu - Impresszum - Irányelvek
A tartalmakkal kapcsolatban minden szerzői jogot fenntartunk!