Strict Standards: Declaration of ezSQL_mysql::query() should be compatible with ezSQLcore::query() in /chroot/home/testsine/ugyesleszek.hu/html/ez_sql_mysql.php on line 263

Strict Standards: Declaration of ezSQL_mysql::escape() should be compatible with ezSQLcore::escape() in /chroot/home/testsine/ugyesleszek.hu/html/ez_sql_mysql.php on line 263
Elkerülhető-e a szabadságvesztés | Ügyesleszek.hu

Jogi ügyek, rendőrség, biztosítás, bíróság? Ne hagyja hogy átverjék vagy félrevezessék!

   >    = 289.61 HUF

Elkerülhető-e a szabadságvesztés

Rögtön azzal kezdeném, hogy a jogerősen kiszabott szabadságvesztés letöltését mindenki saját maga és családja érdekében kezdje meg az előírt időben.

Mi történik, ha jogerős lesz az ítélet?

Amennyiben első vagy a másodfokú bíróság ítélete jogerőre emelkedik és annak tartalma alapján letöltendő büntetést kaptunk már nem sok idő marad a szabad élet élvezésére. A jogerős ítéletet a bíróság megküldi a BVOP-nek, ahol meghatározzák, hogy mikor és melyik büntetés-végrehajtási intézetbe kell majd a büntetésünket letölteni. Erről írásban fogják az elítéltet tájékoztatni. Ezt követően jogszerűen és hátrányoktól mentesen csak abban az esetben tudjuk a bevonulást elkerülni, ha halasztást kérünk. Természetesen halasztást csak nyomós okból kifolyólag engedélyeznek. Az elbíráláshoz szükséges kérelmet írni és ezt követően környezettanulmányok is készülnek.

Általában 3 hónapnyi időszakra lehet kérni a halasztást, melyet nagyon-nagyon indokolt esetben 3 alkalommal engedélyezhetnek.

Mi történik akkor, ha nem kaptunk halasztást vagy nekünk nem elegendő, és mégsem akarunk a fogság áldozatává válni?

A jogerősen kiszabott szabadságvesztés végrehajthatóságának elévülése (erről a Btk. rendelkezik):

67. § (1) A szabadságvesztés végrehajthatósága elévül
a) tizenöt évi szabadságvesztés vagy ennél súlyosabb büntetés esetén húsz év,
b) tíz évi vagy ezt meghaladó tartamú szabadságvesztés esetén tizenöt év,
c) öt évi vagy ezt meghaladó tartamú szabadságvesztés esetén tíz év,
d) öt évet el nem érő tartamú szabadságvesztés esetén öt év
elteltével.

Ezekben az esetekben a megfelelő idő elteltével megoldódik a problémánk. Azonban ha idő közben a hatóság kezére kerülünk elpocsékoltuk a bujkálással töltött éveket és a büntetésünket is teljes egészében le kell tölteni.

Mi történik akkor, ha olyan országba távozunk, amellyel nincs kiadatási szerződésünk?

Nagyon kevés ilyen ország van, s önmagában a szerződés hiánya még nem zárja ki azt, hogy egyedileg ne kerüljön sor a kiadatásunkra. Thaiföldel és Brazíliával sincs kiadatási szerződésünk és mégis a közelmúltban több körözött személyt átadtak a Magyar hatóságoknak. Emellett a súlyosabb bűncselekmények gyanúsítottjaiktól még a büntetőeljárás folyamán bevonják az úti okmányokat. (útlevél)

A történelemben előfordult már az is, hogy valaki más bőrébe hamis iratokkal próbálta meg a „türelmi időt” kivárni. Azonban amennyiben valaki ezzel megbukik, még okirat hamisítás miatt is felelni kell. Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a több évig tartó bujkáláshoz nagyon sok pénz kell és a családtagokat is kerülni kell. Ugyanis a hatóságok rajtuk keresztül jutnak el leggyakrabban a körözött személyhez.

Az országok melyekkel nincs kiadatási szerződése Magyarországnak:

Bhután, Botswana Botswana , Brunei Brunei, Burkina Faso Burkina Faso, Burundi Burundi, Cambodia Kambodzsa, Cameroon Kamerun, Canada Kanada (Canada fenntartja a kiadatási szerződés azzal a fenntartással, hogy bármely személy kiadatása nem tartoznak a halálbüntetést. A konzervatív kormány szerint Stephen Harper megfordította ezt a helyzetet, de a Kanadai Legfelsőbb Bíróság helyezte ezt a fordított állapotában a jogi bizonytalanság. ), Cape Verde Zöld-foki Köztársaság , Central African Republic Közép-afrikai Köztársaság, Chad Csád, China Kína, Comoros Comore-szigetek, Djibouti Dzsibuti, Equatorial Guinea, Egyenlítői-Guinea, Ethiopia Etiópia, Gabon Gabon, Guinea Guinea, Guinea Bissau Bissau, Guinea, Indonesia Indonézia, Iran Irán, Ivory Coast Elefántcsontpart, Jordan Jordánia, Kuwait Kuvait, Laos Laosz, Lebanon Libanon, Libya Líbia, Madagascar Madagaszkár, Mali Mali Maldives Maldív-szigetek, Mauritania Mauritánia, Mongolia Mongólia, Morocco Marokkó, Mozambique Mozambik, Nepal Nepál, Niger Niger, Oman Omán, Qatar Katar, Rwanda Ruanda, Samoa Szamoa, Sao Tome e Principe Sao Tomé és Príncipe, Saudi Arabia Szaúd-Arábia, Senegal Szenegál, Somalia Szomáliában, Sudan Szudán, Syria Szíria, Togo Togo, Tunisia Tunézia ,Uganda Uganda, United Arab Emirates Egyesült Arab Emírségek, Vanuatu Vanuatu,Vietnam Vietnam, Yemen Jemen, Yemen South Jemen Dél- Zaire Zaire

www.ugyesleszek.hu / Rendőrség
Szoftver: Webangyal.hu - 2009-2017 - Szerkesztő: szerk@ugyesleszek.hu - Impresszum - Irányelvek
A tartalmakkal kapcsolatban minden szerzői jogot fenntartunk!